بهترین خرماهای ایران: خُرما گیاهی تک لپهای و گرمسیری است که جزو تیره نخل ها است. میوه خرما خوراکی و دارای هستهای سخت و پوست نازک و طعمی شیرین است که به شکل خوشهای بزرگ از شاخه آویزان میگردد. برگ درخت خرما باریک و دراز است و ارتفاع نخل به ۱۰ تا ۲۰ متر یا بیشتر میرسد. در این مطلب قصد داریم تا انواع خرما را به شما معرفی کنیم، با ما همراه باشید.
گستردگی گونه خرما عمدتاً در نیمکرهٔ شمالی و در کشورهای ایران، پاکستان، عراق، عربستان و سایر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همچنین بیشتر کشورهای شمال آفریقا و ایالات متحده آمریکا است و در نیمکره جنوبی نیز به طور پراکنده دیده میشود.
به میوهٔ نرسیده خرما، «خارَک» یا «خارک» یا کنگ (و در زبان عربی، «حبابوک») گفته میشود.
رطب مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملاً رسیده دارد.
میوه خرما جزو میوههای سته میباشد یعنی تمام قسمت باریکاری آن گوشتی و حاوی مواد غذایی است. خرما از دورانِ باستان در رژیم غذایی انسان وجود داشتهاست و یکی از قدیمیترین میوههای کشت شده توسط انسان بودهاست.
ایران با داشتن 240 هزار هکتار سطح زیر کشت خرما و تولید سالانه بیش از یک میلیون تن به عنوان دومین تولید کننده این محصول پس از کشور مصر، در جهان شناخته می شود. بعد از ایران، کشورهای الجزایر، عربستان، عراق، امارات و پاکستان از مهم ترین تولید کننده های خرما در دنیا به شمار می روند.
مهم ترین انواع خرمای ایرانی
یکی از مهمترین عوامل که میتواند در بهبود کیفیت و اصول و در نتیجه رونق دادن به صنعت خرما در جهان مؤثر باشد، استفاده از گونههای خرما برتر و تجاری است.
در اسناد تاریخی که حدود ۲۰۰ سال قبل نوشته شدهاند از ۲۵ رقم درخت خرما که در عراق و اطراف خرمشهر کشت میشده نام برده شدهاست که امروزه نیز به همان نامها شناخته میشوند، اما آمارهای موجود نشان میدهند که بالغ بر ۳۰۰۰ رقم خرما در دنیا شناخته شدهاند که بخش عمده ای از آنها متعلق به ایران است، چنانچه از سه هزار رقم شناخته شده خرما در دنیا ۴۰۰ رقم آن متعلق به ایران است.
بیشتر این ارقام در ۶ استان خوزستان، هرمزگان، کرمان، بوشهر، فارس و سیستان و بلوچستان پراکنده شدهاند که اسامی گونههای غالب ایران و منطقه کشت این گونهها در زیر آمدهاست.
1. انواع خرما: خرمای پیارم
خرمای پیارم صادراتی
خرمای پیارم یکی از انواع خرمای تجاری و درجه یک بوده که به دلیل کیفیت مناسب و بازار پسندی بالای این خرما یک رقم خاص خرمای صادراتی محسوب میشود.
خرما پیارم تاکنون به خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب نماید. این خرما در بین خرماهای صادراتی بیشترین مشتری را دارد و قیمت خرمای پیارم نیز از سایر خرما ها بالاتر می باشد که باعث می شود صادرکنندگان خرما ، صادرات این خرما را در مقیاس بزرگ و به فراوانی انجام دهند.
خرمای پیارم در کجای کشور بیشتر کشت می شود؟
این خرما در شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان در جنوب کشور به صورت گسترده کشت می شود. همچنین این خرما مرغوب ترین خرمای جهان و ایران می باشد .
ویژگی های خرمای پیارم صادراتی
پوست نازک خرمای پیارم به رنگ قهوهای تیره می باشد و با توجه به اینکه گوشت و پوست خرما کاملاً به یکدیگر چسبیده است، ظاهری زیبا و مطلوب به این نوع از خرما داده است .
با توجه به اینکه عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز میباشد به راحتی و سرعت در سوخت وساز بدن استفاده شده و کسانی که یک بار این خرما را مصرف کردهاند به خاطر طعم بسیار لذیذ و ظاهر مطلوب و سایر خواص غذایی آن معمولاً مصرف کننده دائمی این خرما میشوند.
خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتئینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و به دلیل تحمل زیاد نخل خرمای پیارم در برابر شوری، در سطح وسیعی از باغات شهرستان حاجی آباد کشت میشود.
2. انواع خرما: خرمای مضافتی
خرمای مضافتی بم
خرما مضافتی یکی از بهترین انواع خرمای ایران است که بیش از نیمی از تولیدات خرمای ایران را به خود اختصاص داده است.
رقم مضافتی نسبت به سایر انواع خرما داراری میزان رطوبت بالاتری می باشد که همین باعث طعم و مزه منحصر به فرد آن شده است. بیشترین میزان مصرف داخلی خرما در مناطق مرکزی و شمالی کشور نیز از نوع خرمای مضافتی می باشد که دارای تقاضای بالایی در بازار است.
خرمای مضافتی بیشتر در چه مناطقی از کشور تولید می شود؟
رطب مضافتی در مناطقی همچون استان کرمان و سیستان بلوچستان تولید می شود و این مناطق سهم عمده ای در تولید خرمای کشور دارند. شهرهای بم، سراوان، بروات و جیرفت از مهم ترین مراکز تولید خرمای مضافتی هستند که در این میان خرمای مضافتی بم بسیار معروف می باشد.
3. انواع خرما: خرمای کبکاب
خرمای کبکاب یکی از انواع خرما در ایران است. رنگ میوه در مرحله خارک و رطب زرد است و در حالت رسیدن کامل به صورت قهوهای تیره در میآید.
مصرف آن بیشتر در حالت رطب و خرما است. خرمای کبکاب در حالت نارس و خارک بر خلاف خرماهای دیگر طعمی تلخ دارد.
میوه بیضی شکل به وزن حدود ۱۵ گرم با بافت نیمه خشک به رنگ زرد روشن، ضخامت پوسته در آنها ضخیم است. رسیدن خارک در اوایل مرداد ماه است ولی برداشت میوه و رسیدن کامل آن (خرما) در اواسط شهریور ماه است. از نظر اهمیت اقتصادی در ایران بعد از استعمران، شاهانی و مضافتی قرار دارد.
خرمای کبکاب بیشتر در کدام شهرهای ایران تولید می شود؟
این خرما جزو ارقام تر محسوب میشود. خارَک این رقم قابل استفاده نیست، لذا برای مصرف میبایست آن را از قبل پخت و خشک کرد.
رقم کبکاب از مهمترین و فراوانترین ارقام منطقه خشت کمارج در کازرون و دشتستان (برازجان) میباشد. این رقم در سایر مناطق خرما خیز مانند خورموج، بهبهان، کازرون، قیروکارزین، طبس، تنگستان و فراشبند نیز به مقدار زیاد کشت میشود. معمولا خرمای کبکاب بهبهان و دشتستان معروف است و بسیاری خرمای کبکاب این دو منطقه را به بقیه ی نقاط ترجیح می دهند .
شرایط خرما کبکاب در کشور
این خرما همواره در داخل کشور به دلیل قیمت مناسب و طعم عالی مصرف زیادی داشته است اما در سال های اخیر به دلیل شرایط حاکم بر این خرما مصرف آن بیشتر از قبل شده است .
خرما کبکاب معمولا به صورت پرس شده و یا موجود در سطل های مخصوص برای خرید روانه بازار می شود .
سوالی که وجود دارد این است که این روش پرس شده آیا در کشورهای دیگر نیز طرفدار دارد و یا فقط در کشور ما وجود دارد ؟
این خرما در کشور ما فقط به این شکل موجود است چرا که متاسفانه به دلیل نبود بسته بندی مناسب و همچنین شرایط سنتی حاکم بر بازار خرما کماکان این روش بسته بندی در بین مردم متداول است
خرما کبکاب پس از برداشت
عموما کبکاب پس از برداشت از نخلستان های زیر کشت این خرما ، سریع وارد بازار می شود .
این خرما معمولا شیره ی زیادی دارد و در بسته بندی ها نیز شیره ی آن مشخص است که باید در دمای مناسبی نگهداری شود چرا که اگر دما مناسب نباشد این شیره باعث خرابی خرما می شود.
پس از چیده شدن دانه های این خرما در کنار هم چیده می شود سپس با دستگاه های خاصی پرس می شود به نحوی که خرماها کاملا به هم میچسبند
خرید خرما کبکاب
در هنگام خرید حتما به جنس خرما توجه کنید، درست است که خرما پرس شده است اما نباید هسته خرما با گوشت آن قاطی شود و یا خرما له شده باشد و همچنین تغییر رنگ داده باشد.
همچنین در موقع خرید به رنگ قهوه ای تیره که نشان دهنده رسیده بودن این خرما هست توجه فرمائید.
4. انواع خرما: خرمای دگلت نور
خرمای دگلت نور
خرمای دگلت نور یکی از بهترین و مرغوب ترین نوع خرما در دنیاست و از لحاظ تجاری یکی از بهترین ارقام محسوب می شود. این خرما بومی کشور عراق است و در سطح جهان شهرت فراوان دارد.
کشت این خرما در جنوب کشور سازگاری خوبی نشان داده است. ولی با توجه به شوری آب رود کارون در چند سال اخیر و شور شدن خاک های پایین دستی کشت این محصول در ایران بی رونق شده است.
بیشترین کشوران مصرف کننده خرمای دگلت
کشور های الجزایر مراکش و تونس پر مصرف کننده ترین این محصول میباشند.
همچنین در کشور های اروپایی، عمدتا فرانسه، ایتالیا، هلند، بلژیک، آلمان، بریتانیا، سوئد، اسپانیا، یونان و دانمارک که بیشترین مهاجران عرب را در خود جا داده اند، از بیشترین مصرف کننده این نوع خرما هستند.
بازار مصرف خرما دگلت نور، کشورهای عربی و اروپا است.
5. انواع خرما: خرمای شاهانی
خرمای شاهانی یکی از ارقام خرما در ایران است. میوه آن کشیده و دارای نوکی باریک است و رنگ آن قهوهای روشن میباشد.
خرمای شاهانی نامهای متفاوتی دارد در میناب شاونی، در قیروکارزین و جهرم و فیروزآباد شونی و در حاجیآباد بندرعباس به نام خورک شانی نامیده شده است.
یکی از مهمترین و فراوانترین ارقام خرمای فارس میباشد که حدود ۹۵ درصد از نخلهای جهرم و قیروکارزین را شامل میشود.
این نوع خرما جزء خرماهای نرم است اما به صورت خشک هم برداشت میشود. خرمای شاهانی به علت شیرینی زیاد و خوشرنگی خرمای آن، مصرف داخلی فراون دارد.
خارک این رقم نیز شیرین است و مقداری از محصول شاهانی به صورت خارَک به مصرف میرسد.
خواص خرمای شاهانی
خرمای شاهانی صادراتی خواص های زیادی برا بدن دارد، خرما سرشار از ویتامین های B1 و B2 می باشد که باعث تقویت حافظه می گردد.
مواد های معدنی موجود در خرما
- آهن فراوان
- کلسیم
- فسفر
- فیبر
- مس
- منگنز
خرما شاهانی از مقدار قابل توجهی ویتامین ب۶ تشکیل شده که سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد، پروتئین خرما باعث بهبود فرایند عضله سازی می شود به همین دلیل ورزشکاران خرما را اولویت غذایی خود قرار میدهند و از ارزش غذایی آن بهره مند می شوند.
خرمای شاهانی جهرم
شهرستان جهرم با وجود باغات و نخلستان های بسیاری که دارد یکی از برداشت کنندگان خرمای شاهانی می باشد، این شهرستان سالانه مقدار بسیار زیادی خرمای شاهانی را به داخل و خارج از کشور عرضه میکند.
چرا شهرستان جهرم بیشترین میزان تولید خرمای شاهانی را در سطح کشور دارد؟
جهرم به دلیل داشتن خاک حاصلخیز و آب و هوای متناسب با درخت خرما، باعث شده نخل های بسیار زیادی در این شهرستان کشت شود.
جهرم یکی از صادرکنندگان خرما و مرکبات است، از شهرستان جهرم به قطب برداشت خرما و مرکبات نام برده شده است، این شهرستان در جنوب کشور در استان فارس واقع می باشد، خرمای شاهانی صادراتی شهرستان جهرم یکی از با کیفیت ترین و مرغوب ترین نوع خرما است.
تجارت خرمای شاهانی صادراتی
خرمای شاهانی به علت داشتن مزایای بسیار زیاد و مرغوبیتی که دارد یکی از نخستین ارقام صادراتی است که به کشور هایی از جمله هند، پاکستان، افغانستان، روسیه و کشور های خلیج فارس صادر می گردد.
یکی از دلایل تجاری بودن این خرما به دلیل قند فراوان آن است و میتوان در صنعت ساخت و تولید سرکه استفاده کرد.
صادرات این خرما به ارز آوری و تجارت کشور کمک بسیار زیادی می کند و محصولی پر رونق برای تاجران این محصول به شمار می شود، قیمت این خرما نسبت به کیفیت و مرغوبیت آن مناسب بوده و سود زیادی برای باغداران و تولید کنندگان آن ندارد.
بیشترین مقدار خرما برای صادرات به کشور های خارجی از شهرستان جهرم می باشد، شهرستان جهرم یکی از شهرستان تجاری به شمار می رود که مقدار بسیار بالایی خرما را صادر میکند، خرمای زاهدی این شهرستان یکی دیگر از ارقام خرما بوده که در بازار خرما و صادرات آن مورد توجه قرار گرفته است.
6. انواع خرما: خرمای زاهدی
یکی از معتبرترین خرماهای صادراتی ایران خرما زاهدی یا خرمای قصب است که به نام قصب هم شناخته میشود. این خرمای بیضی شکل به دلیل رنگ خاص و ویژه، طعم فوق العاده و البته شرایط نگهداری و انبارش بسیار ساده و طرفداران زیادی که دارد به عنوان یکی از پر فروش ترین خرماها در ایران و کشورهای جهان است.
خرما زاهدی دارای شکلی تخم مرغی و یا بیضی مانند است. انتهای این خرما باریک و نوک تیزی دارد. این خرما بصورت نیمه خشک و خارک مصرف میشود. رنگی متمایل به زرد دارد که البته در زمان رطب به قهوه ای متمایل به زرد میخورد. بصورت کلی خرما زاهدی را باید از خرما های خشک دانست و در این طیف طبقه بندی میشود.
مرغوب ترین نوع خرمای زاهدی دارای رنگ قهوه ای روشن یا قهوه ای شکلاتی میباشد. خرمای زاهدی یا خرمای قصب که به عربی به آن زهدی گفته میشود یکی از خرما های جذاب صادراتی جهت کشور های عربی، آفریقایی، پاکستان و افغانستان میباشد.
کشت خرمای زاهدی در ایران
خرما زاهدی در نقاط مختلفی از ایران کشت میشود و نخل آن از نخل های مقاوم به شرایط آب و هوایی متفاوت گرمسیری است.
عمدتا این خرما در شهرستان های کازرون، خرمشهر، اهواز، قیر و کارزین، فراشبند، برازجان، بوشهر، فیروز آباد، لار، خوزستان و بعضا در دیگر شهرهای ایران به خوبی کشت می شود.
در آمریکا و عراق هم نخل این خرما کشت میشود. به صورت کلی مرغوب ترین نوع خرما زاهدی در ایران و بخصوص در شهرستان قیروکارزین و یا بوشهر وجود دارد.
خرما زاهدی را اغلب اواخر شهریور برداشت می کنند که تا اوایل پاییز هم گاها ادامه دارد. این خرما همانگونه که توصیف شد نیمه خشک است و به راحتی در زمان نزدیک به برداشت به زمین میریزد و از خرماهای دیر رس است. نوع خارک و خشک این خرما زیاد استفاده میشود ولی نوع رطب و یا نیمه خشک هم دارد.
ویژگی های خرمای زاهدی
خرما زاهدی نام خود را از زهدی عربی به معنی وفور و فراوانی گرفته است. این خرما قند بالایی دارد و به همین دلیل در تولید مواد قندی خوراکی و یا الکل و سرکه هم کاربرد زیادی دارد. گوشت این خرما نسبت به هسته ۶.۳۵ درصد است. هسته آن تقریبا به گوشت خرما چسبیده است.
به دلیل قیمت نسبتا پایین و خواص سرشار آن بسیار پر مصرف است. به خصوص افراد دیابتی میتوانند از آن به عنوان قند استفاده کنند.
خواص خرما زاهدی
- دارای ویتامین های بسیار زیاد از جمله ویتامین C ، B1، B2 و …است.
- این خرما دارای مواد معدنی فوق العاده بالایی است که از جمله مهمترین آنها می توان به منیزیم، آهن، پتاسیم، منگنز، کلسیم و … اشاره کرد.
- خرما زاهدی سرشار از فیبر می باشد که به همین دلیل افرادی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است در سبد غذایی خود آن را لحاظ کنند.
- این محصول کلسترول مضر خون را کنترل و کاهش می دهد و برای سلامت قلب بسیار مفید است.
- کالری موجود در آن بسیار کم است.
- کلسیم موجود در خرمای زاهدی بسیار بالا است و به همین دلیل برای استخوان ها مفید است.
- خرما قصب از خرماهای دارای آهن زیاد است که برای کم خونی توصیه می شود.
- این خرما دارای آنتی اکسیدان فراوان است که برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی بسیار مفید است.
- قند موجود در این خرما از نوع فروکتوز است که نه تنها باعث قند خون نمی شود بلکه برای کاهش وزن نیز موثر است.
- این خرما به دلیل داشتن کاتالوئید جذب ویتامین ها و آنتی اکسیدان را آسان تر می کند.
- طبع این خرما گرم است و برای افراد دارای طبع سرد بسیار مناسب است.
- منگنز زیاد در این خرما اعصاب را تسکین می دهد.
- پتاسیم این خرما نیز برای رفع خستگی و درد عضلات بخصوص بعد از تمرین های سخت ورزشی بسیار مفید است.
7. انواع خرما: خرما استعمران صادراتی
خرما استعمران که با نام خرما سایر هم شناخته می شود یکی از محبوب ترین و در عین حال پرفروش ترین محصولات خرما در ایران می باشد. خرمای استعمران عمدتا در خوزستان و شهرهای جنوبی ایران کاشته می شود. این خرما دارای قند بسیار بالایی است و از شیرین ترین نوع خرماها محسوب می شود.
زمان برداشت خرمای استعمران یا سایر حدودا اوایل شهریور تا اوایل مهرماه میباشد. این محصول جزء خرماهای عمده صادراتی میباشد که به اروپا صادرات زیادی دارد. نخلستان های زیر کشت خرمای استعمران استان خوزستان میباشد.
ویژگی های خرمای صادراتی استعمران
خرمای سایر (خرمای استعمران) یکی از شیرین ترین خرماهای دنیا میباشد. میزان قند آن بالای ۷۵% میباشد.
حدود ۷۰% از استان خوزستان را این محصول شامل میشود و جزء خرماهای نیمه خشک با رطوبت و نم کمتر از ۱۸ درصد میباشد. همین امر موجب شده که شرایط نگهداری بهتر و طولانی تری نسبت به سایر خرماها داشته باشد. زمان برداشت محصول این نخل ها اواخر شهریور و اوایل مهر ماه می باشد.
رنگ این خرما، قهوه ای تیره گاها متمایل به سیاه و قرمز میباشد، خرمای سایر (استعمران) با توجه به بالا بودن میزان قند آن به سرعت در آب حل شده و شیرینی زیادی را ایجاد میکند. میزان چسبندگی هسته به گوشت خرمای سایر بسیار پایین است.
هسته آن بدون کمترین زحمت و به راحتی از خرما جدا شده و قابلیت بی هسته شدن را دارد، بیشترین مشتریان خرمای سایر جهت صادرات کشورهای اروپایی، روسیه، آمریکای شمالی، نیوزلند و کشور های عربی میباشند.
خرمای سایر را به صورت طولانی (حدود ۱۵ماه) در انبارهای سرپوشیده و دمای محیط، بدون هیچگونه مشکل میتوان نگهداری کرد، این عمل باعث تسهیل در صادرات خرمای سایر گردیده به طوریکه چیزی حدود ۴۵ درصد سهم صادرات خرمای ایران به خرمای استعمران یا سایر تعلق دارد.
بازار هدف خرمای استعمران جهت صادرات کدام کشورها هستند؟
مشتریان اصلی خرما استعمران، کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی و بخصوص روسیه هستند. این خرما در این کشور ها طرفداران زیادی دارد. از دلایل محبوبیت این خرما در کشورهای دیگر، میزان قند بالا و سلولز پایین آن است. روسیه، کانادا، استرالیا و انگلستان و نیوزیلند بیشترین مشتریان این نوع خرما در جهان هستند.
بسته بندی جهت صادرات
متداول ترین نوع بسته بندی خرمای سایر جهت صادرات خرمای استعمران، کارتن های ۵ و ۱۰ کیلوگرمی میباشد. که نوع این کارتن ها معمولا از نوع لمینت است. بر اساس گفته کارشناسان، این خرما بالغ بر ۷۵ درصد قند دارد و افرادی که دارای مرض قند یا دیابت هستند باید در مصرف آن دقت کنند.
بهترین خرمای استعمران ایران در کجا کشت می شود؟
یکی از شهرستان هایی که خرمای استعمران در آن زیاد کشت می شود و مرغوبیت این نوع خرما در آن بسیار بالا است شهرستان شادگان می باشد.
خرمای شادگان جایگاه ویژه ای در بین خرماهای استعمران دارد. بر اساس آخرین اطلاعات، حدود سیزده هزار و ششصد هکتار از زمین های این شهرستان را کشتزارها و نخلستان های خرمای استعمران پوشش داده است. از این میزان حدود ده هزار و ششصد هکتار آن را بارور می دانند.
هر چند در سال های اخیر وجود خشکسالی های پیاپی باعث از بین رفتن بسیاری از این کشتزارها و کمتر شدن مرغوبیت برخی خرماهای حاصل شده از این کشتزار ها شده است، اما همچنان این خرما در بین تولیدات استان خوزستان، بیشترین مقدار را دارا می باشد.
البته باید به این نکته هم اشاره کرد که این خرما هر چند در بازارهای خارجی محبوبیت و فروش یا خواهان زیادی دارد، اما در ایران خیلی شناخته شده نیست و مصرف آن در ایران با استاندارد های بسیاری از کشورهای جهان فاصله دارد.
8. انواع خرما: خرمای هلیله
خرمای هلیله
خرمای هلیله از دسته خرما های تر محسوب می شود. برداشت این خرما متعلق به فصل پاییز و اواخر ماه مهر است. خرمای هلیله زرد رنگ است و هم در مرحله ی رسیدن و هم در مرحله ی خارک و رطب قابل استفاده است. خرمای هلیله را می توانید به عنوان منبعی غنی در رژِیم غذایی خود قرار دهید.
زیرا این خرما حاوی آهن و مواد مفید دیگری است که می تواند جایگزین بسیار خوبی برای مواد خوراکی با قند غیر طبیعی باشد.
ضمن این که خرما بسیار انرژی زا است در حالی که خوراکی های غیر طبیعی این قابلیت را ندارند. بسیاری از مناطق ایران پرورش خرمای هلیله تازه را انجام می دهند اما خرمای پرورش یافته در جهرم و جیرفت کیفیت بالاتری دارند.
مزایای مصرف خرما هلیله
خرما میوه ای شیرین و بسیار مناسب است و جایگزینی عالی برای خوراکی های با شیرینی غیر طبیعی است؛شما می توانید خرما را به همراه شیر برای صبحانه و به همراه چای برای عصرانه استفاده نمایید. خرما را برای نرم کردن سینه و رفع گرفتگی گلو می توانید استفاده نمایید.
در تقویت و حفظ سلامتی کلیه نیز می توانید از خرما استفاده نمایید. اگر به درد کمر یا مفاصل مبتلا هستید می توانید خرما را برای بهبود آن استفاده نمایید.
خرما برای ایجاد انرژی بسیار موثر است . افرادی که مبتلا به کم خونی هستند نیز می توانند از خرما استفاده کنند، زیرا خرما حاوی آهن است که بر کاهش کم خونی موثر عمل می کند.
9. انواع خرما: خرما ربی
خرما ربی
اصلی ترین و مهم ترین خرما در منطقه سیستان و بلوچستان خرمای ربی یا خرمای پاکستانی است. که از نظر اقتصادی و تولید، اهمیت زیادی در این منطقه دارد. بصورت کلی، خرما ربی را متعلق به مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان میدانند.
اغلب در شهرستان های زابل، سراوان، چابهار و ایرانشهر کاشته میشود. اما در دیگر نقاط خرما خیز ایران نیز نمونه های این خرما، زیاد دیده میشود.
خرمای پاکستانی به عنوان یکی از اصلی ترین انواع خرما در ایران شناخته میشود. این خرما در کنار خرماهایی مانند خرما استعمران، خرما شاهانی، خرما کبکاب و یا خرما مضافتی به عنوان مهم ترین خرماهای ایران شناخته میشود.
ویژگی های مهم خرمای ربی
خرما ربی از خرماهای گوشتی و نسبتا بزرگ محسوب میشود. مرغوب ترین نوع این خرما در زابل و ایرانشهر تولید میشود. رنگ این خرما در مرحله رسیدگی رطب، به سبزی می گراید و در زمان رسیدگی کامل، این خرما به رنگ مشکی کامل میرسد. و گاها به قهوه ای تیره هم متمایل است.
خرمای ربی شیره زیادی دارد و به عنوان زودرس ترین خرما، در ایران و جهان شناخته میشود.
این خرما عموما، از خرماهای نیمه خشک محسوب میشود. هسته خرما نسبت به گوشت آن کوچک است. به دلیل چسبندگی پوسته به هسته، و بافت مناسبی که دارد؛ راحت قابلیت شستشو و نگهداری دارد.
کشت و نگهداری خرما ربی
خرمای ربی ظاهری کشیده و بلند دارد. همچنین شرایط نگهداری آسانی دارد. به دلیل نیمه خشک بودن آن، بهتر است در دمای خنک نگهداری شود.
عموما برداشت این خرما در اواسط شهریور ماه، انجام میشود. که تا اوایل مهرماه نیز گاها به طول می انجامد.
برای نگهداری این خرما نیازی به سردخانه نیست. و باید محیطی خشک و خنک را برای این کار در نظر گرفت. همینطور بهتر است که همانند سایر خرماها، مدت زیادی نگهداری نشود.
خرمای پاکستانی، نسبت به خرمای مضافتی، شیرینی کمتری دارد. همچنین طعم آن بسیار مطلوب است. به گفته بسیاری از مردم، این خرما قبل از اینکه به صورت نیمه خشک تبدیل شود. طعم بسیار خوشمزه ای دارد. و حتی از خرمای مضافتی هم خوش طعم تر است.
همانگونه که توضیح داده شد این خرما دارای طرفداران زیادی است. همین امر باعث شده تا قبل از برداشت از درخت، به فروش برسد. معمولا مشتریان آن، از یک یا دو ماه زودتر، اقدام به سفارش محصول خرما ربی میکنند.
نه تنها در ایران، بلکه در بین کشورهای اروپایی نیز خرما ربی خواهان زیادی دارد.
هنوز برای معرفی این نوع خرما به بازارهای جهانی، کار زیادی باید انجام گیرد. چرا که خرما ربی را در دنیا، با نام خرما پاکستانی می شناسند.
10. انواع خرما: خرمای کلوته
خرمای کلوته
خرمای کلوته جز خرماهای ی مرطوب ایران محسوب می شود ، این خرما در نواحی جیرفت و روستاها و مناطق اطراف جیرفت در استان کرمان کشت میشود.
این میوه در ابتدا به رنگ قرمز میباشد و از لحاظ شکل شباهت زیادی به خرمای مضافتی دارد. این خرما دارای کیفیت مناسبی و از ارقام مهم تجاری میباشد. برداشت خرمای کلوته در ابتدا شهریور آغاز میشود. این خرما از نوع درشت میباشد.
با توجه به کیفیت بالا و قیمت نسبتا مناسب همواره این خرما دارای بازار داخلی و بینالمللی مناسبی بوده به طوری که یکی از مهمترین ارقام صادراتی خرما ایران محسوب میشود.
این خرما را در بستهبندیهای مختلف و یا بصورت فله به بازار مصرف، عرضه نمود و مهمترین نکته در ارائه و عرضه این خرما، کیفیت مناسب این گونه میباشد.
ویژگی های خرمای کلوته
جالب است بدانید که این خرما در شهرهای جنوبی ایران نیز کشت می شود و در بسیاری از مناطق محلی که محل رشد این خرما می باشد آن را با نام های دیگر هم مانند خرما یک کلیته و یا کریته استفاده میکنند که اگر این نام ها را شنیدید باید بدانید که همان نام های دیگر خرمای کلوته می باشد.
در مورد ویژگی های نخل این خرما نیز جالب است بدانید که نخل خرمای کلوته جزو نخل های بسیار بلند می باشد و در منطقه جیرفت کرمان نیز نخلستانهای زیادی تحت کشت خرمای کلوته است که از ارتفاع بلندی برخوردار هستند. همچنین این خرما به دلیل مزه جالب توانسته به راحتی در بین مردم جای خود را باز کند و به عنوان یک خرمایی خوشمزه فروش مناسبی را داشته باشد.
خرمای کلوته در دسته بندی انواع خرماها در بین خرما های خشک و مرطوب قرار می گیرد و جزو دسته خرماهای نیمه مرطوب می باشد و همچنین شیره موجود در ساختار ذاتی این خرما متوسط می باشد.
اندازه این خرما بین ۲ تا ۴ سانتیمتر بسته به نوع خرمای کلوته متغیر است اما به صورت کلی رطوبت بین ۱۳ درصد تا ۲۳ درصد متغیر میباشد که این مورد هم در واقع به نوع و جنس خرمای کلوته مرتبط می باشد چرا که این خرما در کیفیت های مختلف وجود دارد و جالب است بدانید که همه خرما های موجود در بازار کیفیت های مختلفی را دارند که باعث می شود قیمت های مختلفی را داشته باشند.
اوج فروش این خرما در کشور در ماه مبارک رمضان می باشد و به دلیل تقاضای زیاد در این ماه قیمت فروش این خرما در ماه مبارک به بالاترین حد ممکن می رسد اما در بقیه فصول سال قیمت پایین تر و ارزان تری دارد که این نکته نیز قابل توجه است.
امروزه با توسعه یافتن جوامع و درگیری مردم بر مشکلات زندگی و همچنین افزایش ساعات کاری در طول روز بسیاری ممکن است از میان وعده های مناسبی استفاده نکند اما جالب است بدانید خرمای کلوته یک میان وعده بسیار مناسب برای جذب انرژی و همینطور توان کافی برای ادامه طول روز می باشد چرا که این خرما گوشت بسیاری دارد و همچنین مواد معدنی و آلی بسیاری را در وجود خود نهفته است که باعث میشود فرد مصرف کننده انرژی و مواد زیادی دریافت کند.
11. انواع خرما: خرما عسلی
خرما عسلی
خرما عسلی که به رطب زرد هم شهرت دارد یکی از محصولات خرما خاص منطقه شهر خشت از توابع شهرستان کازرون است . این خرما در بازار ایران به خوبی شناخته شده است و بسیاری از مردم به دلیل شهد فراوان و مزه فوق العاده ای که دارد این نوع خرما را در سفره خود جای داده اند.
منطقه شهر خشت یکی از مناطق خرما خیز ایران است که تنوع خرما در این منطقه زیاد است. یکی دیگر از خرماهای این منطقه که شهرت فراوانی دارد خرما کبکاب می باشد. در واقع عمده نخلستان های این منطقه را نخل های خرما کبکاب در بر گرفته است .
ویژگی های خرما عسلی
خرما عسلی یا همان رطب زرد رنگی روشن دارد . این خرما در زمان رطب بودن و قبل از اینکه کاملا به مرحله رسیدن و یا پختن برسد رنگی زرد رنگ دارد و بعد از آن در زمان پختن خرما و آماده شدن به رنگ قهوه ای روشن در می آید . معمولا این خرما زودرس است و در زمان رطب برداشت می شود و مابقی فرآیند آماده شدن خرما بعد از چیده شدن خرما طی می شود.
خرما عسلی در مرحله خارک مزه ای گس دارد و رنگ آن در همین زمان به زرد می گراید. طعم خرما عسلی بسیار مطبوع و خوش طعم است. این خرما در دهان خیلی راحت حل می شود و از زمره و یا دسته های خرما تر محسوب می شود . امروزه به غیر از مشتریان داخلی که از طرفداران این نوع خرما هستند خوشبختانه خرما عسلی در بازارهای جهانی و بین المللی هم آوازه خوبی داشته و بازار مناسبی را به خود اختصاص داده است.
خرما عسلی همانگونه که توضیح داده شد از جمله خرماهای تر و مرطوب به حساب می آید و برای اینکه بتوان آنها را در مدت طولانی نگهداری کرد باید بعد از برداشت به خوبی آنها را در انبارهای مجهز به خنک کننده نگهداری کرد . حداقل باید این خرما در دمای ۱۵- تا ۲۰- درجه سانتیگراد نگهداری شود.
خرما عسلی شیره زیادی دارد و از شیره آن هم استفاده های فراوان می شود اما باید در نظر داشت که در زمان مصرف باید این خرما به خوبی شستشو داده شود . ضمن اینکه این خرما دارای هسته ای سخت و محکم است، پوستی نازک دارد که به راحتی هم هسته و هم پوسته از گوشت خرما جدا می شوند . همچنین کلاهک میوه نیز از هسته و گوشت به راحتی جدا می شود. توجه به این نکته مهم در زمان برداشت و شستشو ، حمل و نقل و نهایتا بسته بندی خرما عسلی بسیار مهم است که این خرما بافتی بسیار نرم دارد و بر اثر فشار له شده و یا متلاشی می شود از این رو باید حتی المقدور فرایند بسته بندی و عملیات های دیگر روی خرما بصورت مکانیزه انجام شود.
خواص خرما عسلی
خرما عسلی دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است تا جایی که به عنوان یک غذا و یا میان وعده غذایی می توان روی آن حساب کرد . انواع مواد قندی و پروتئینی و انواع مواد معدنی و ویتامین ها در این خرما شناسایی شده است که تماما برای سوخت و ساز بدن و انرژی و سلامت بدن ارزشمند هستند. خرما عسلی دارای انواع ویتامین های A ,B ،C ,E می باشد که برای تنظیم تمامی ارگان های بدن از ضروریات محسوب می شوند. همین موضوع باعث شده است که خرما عسلی به عنوان یکی از منابع غنی ویتامین شناخته شود که برای بسیار از مشکلات استخوانی ، عفونی و سرماخوردگی مناسب شناخته شود . ضمن اینکه ویتامین B موجود در خرما عسلی یکی از بهترین مکمل ها برای تقویت اعصاب است.
از شربت خرما عسلی که با آب جوشانده شود و تهیه شود برای رفع مشکل سنگ مثانه و یا ناراحتی های گوارشی و مشکلات یبوست مزمن استفاده می شود . خرما عسلی طبع بسیار گرمی دارد و برای افرادی که طبع سرد دارند توصیه می شود . خرما عسلی به عنوان یکی از مواد غنی برای افرادی که دچار سرد مزاجی و یا مشکلات جنسی هستند بسیار توصیه می شود . خوردن ۳ تا ۵ عدد از این خرما در روز انرژی فراوانی برای شما به همراه خواهد داشت.
فسفر و پتاسیم و آهن موجود در خرما عسلی نیز بسیار فراوان است و از این رو برای مشکلات عصبی و کم خونی مناسب است. در نظر داشته باشید که قند این خرما بسیار زیاد است و هر چند نوع قند آن با قند مصنوعی متفاوت است ولی بهتر است در خوردن آن افراد دیابتی احتیاط کنند. البته خرما عسلی از نوع خرماهای نرم محسوب می شود که به اندازه خرماهای خشک و نیمه خشک انرژی زا و دارای قند نیست از این رو افرادی که مشکلات دیابتی دارند و یا از اضافه وزن رنج می برند خیلی هم نیازی به نگرانی برای مصرف این میوه نباید داشته باشند و تنها بهتر است روزانه چند عدد از این خرما را استفاده کنند. البته با استفاده از روش های صنعتی و مکانیزه در دستچیده این خرما گاها میزانی از رطوبت خود را هم از دست می دهد تا بهتر بتوان شرایط نگهداری و حمل و نقل آن را تامین کرد که در این صورت این مکانیزه شدن خرما بر روی بسته بندی آن درج می شود.
شرایط نگهداری خرما عسلی
خرما عسلی دارای کربوهیدرات فراوان یا همان مواد قندی زیادی است. از این رو میوه خرما عسلی محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها است و به همین دلیل توصیه می شود در دمای بسیار خنک نگهداری شود. حتی افرادی که این خرما را برای مصرف در خانه خریداری می کنند باید آن را در یخچال خانه نگهداری کنند.
در نظر داشته باشید که بر خلاف خرما خشک و نیمه خشک که می توان در محیط بیرون یخچال آن را برای مدت تا حدود یک سال نگهداری کرد اما خرما عسلی را باید در داخل یخچال نگهداری و در ظرف مدت نهایتا ۸ ماه استفاده کرد وگرنه احتمال ترش شدن خرما است. هر چند از گوشت خرما عسلی برای تهیه انواع کیک و حلوا و لواشک و یا مواد غذایی دیگر نیز استفاده می شود و می توانید در صورت عدم استفاده از خرما در مدت مشخصی با جدا کردن هسته و کلاهک میوه از آن به عنوان یک قند طبیعی و سالم برای پخت بسیاری از این مواد غذایی استفاده کنید و یا آن را جوشانده و از شیره و جوشانده آن برای تهیه انواع شربت و نوشیدنی استفاده کنید.
12. انواع خرما: خرمای آلویی یا خاصویی
خرمای آلویی یا خاصویی
خرمای آلویی یا خاصویی طعم فوقالعادهای دارد. خوشمزه تر از پیارم اما خب خیلی ارزانتر. خرمای خاصویی ریز است، اندازهی آلو با شکل و شمایل شبیه آلو. خرمای خاصویی در خیلی از مناطق ایران است. در هرمزگان، خوزستان و بوشهر بیشتر است . از مهمترین ارقام بهبهان (خوزستان) است. خرمای خاصویی رقمی مرغوب است و میوه ای بسیار شیرین دارد.
رنگ میوه قرمز و اندازه آن کوچک است. در فسا ( استان فارس ) به این رقم خرما خاصی می گویند و از نظر مرغوبیت در شهرستان از خرماهای درجه دو محسوب می شود. در بهبهان نیز به همین نام خاصی نامیده می شود. قابلیت نگهداری آن بسیار بالا است.
بیشترین مشتریان خرما خاصویی در ایران
در میان استان های ایران می توان مردم اصفهان را از بیشترین علاقمندان به این نوع خرما به شمار آورد. تا جایی که خرمای خاصویی در اصفهان فروش بسیار خوبی دارد. دلیل آن هم این است که این خرما هر چند قد و قامت ریزی دارد اما طعمی شبیه به خرما پیارم دارد که از خوش طعم ترین و دلنشین ترین طعم های خرما در بین سایر خرماها به حساب می آید.
ویژگی خرما خاصویی
خرما خاصویی از انواع خرمای تر و مرطوب طبقه بندی می شود، زیرا شیره بسیار زیادی دارد و گفته می شود که در صورت نگهداری این خرماها به مدت چند ساعت در یک ظرف در بسته، این خرما در شیره غرق خواهد شد. خرما خاصه هر چند در ایران آنچنان که باید حتی هنوز هم شناخته شده نیست ولی در کشورهای حوزه خلیج فارس و بسیاری از کشورهای اروپایی این روزها خواهان زیادی پیدا کرده است.
خرما خاصویی همانگونه که گفته شد شیره زیادی دارد. از شیره این خرما برای استفاده در بسیاری محصولات دیگر نیز استفاده میشود. بصورت کلی شیره خرما خاصویی از محصولات جانبی این خرما به حساب می آید.
خاصویی از شیرین ترین خرماها است که البته شیرینی آن گلو را اذیت نمیکند. و بخاطر اندازه کوچکی که دارد، معمولا هر سه خرما خاصویی به اندازه یک واحد از دیگر خرماها به حساب می آید. هر چند توصیه می شود روزانه حدود ۵ عدد خرما مصرف شود ولی در مورد خرما خاصویی این تعداد را می توان تا ۱۵ عدد در روز هم افزایش داد.
قند خرما آلویی از نوع فروکتوز است که به راحتی در بدن مصرف می شود و مقدار ساراکوز بالایی در این خرما وجود دارد. شیرینی این خرما به اندازه نرمال است تا جایی که گلو را نمی زند و به راحتی در دهان آب می شود.
میزان آنتی اکسیدان میوه خرما آلویی بسیار بالا است و از این رو آن را دشمن سرطان می دانند . وجود انواع مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، پتاسیم و کلسیم در این خرما باعث شده تا بسیاری از کارشناسان به عنوان میان وعده ای تمام و کمال آن را بخصوص برای کودکان معرفی نمایند.
در نظر داشته باشید که این خرما از خرما هایی با طبع گرم میباشد. به همین دلیل ممکن است برای برخی از افراد بخصوص کسانی که دارای طبع گرم و خشک هستند، زیاده روی در مصرف ان خیلی مناسب نباشد. اما افرادی که دارای طبع سودایی و سرد هستند میتوانند به راحتی با آوردن این خرما در برنامه غذایی خود طبع خود را تنظیم کنند.
افرادی که دچار کم خونی و یا بی حالی هستند می توانند مقداری از این خرما را در سبد غذایی خود بصورت روزانه داشته باشند زیرا آهن فراوان این خرما برای کم خونی بسیار مناسب است و مواد معدنی و ویتامین های آن انرژی بدن را تا حدود زیادی افزایش می دهد تا جایی که برای ورزشکاران زیاد توصیه می شود.
خرما آلویی هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده است و برای فروش این محصول به کشورهای بخصوص اروپایی، امریکایی و افریقایی باید تلاش های زیادی صورت بگیرید چراکه در مناطق خلیج فارس به خوبی شناخته شده و مورد اقبال قرار گرفته است.
13. انواع خرما: خرما برحی
خرمای برهی
خرما برهی یا برحی به گفته بسیار از مردم بخصوص مردم خوزستان خوشمزه ترین خرما در بین سایر خرماها است. این خرما در اصل زاده شده و اصیل کشور عراق است که البته در خوزستان خودمان نیز به شکل فراوانی کشت و برداشت می شود. خرما برحی به دلیل اینکه دیر رس است و نسبت به رطوبت مقاومت خوبی دارد شهرت زیادی را هم توانسته کسب کند.
خرما برحی از خرماهای بسیار مهم و از نظر اقتصادی و تجاری ارزشمند در استان خوزستان و البته برای کشور ایران است. هر چند این خرما عمدتا در عراق کشت می شده اما امروزه در خوزستان سطح وسیعی از نخلستان های این استان دارای طیف وسیعی از این خرما است به غیر از خود خوزستان در شهرهای قصر شیرین، سومار ، بندر لنگه و دهلران و تا حدود زیادی هم در برازجان ، خرما برحی هر ساله برداشت می شود.
خرما برحی زرد رنگ و متمایل به قهوه ای است، این خرما در زمان خارک بیشتر به زرد می گرید و در زمان رطب شدن به سمت کهربایی و نهایتا در زمان رسیدن کامل به قهوه ای روشن می خورد . شکلی بیضی دارد و بافت آن نرم و از خانواده خرماهای تر و مرطوب محسوب می شود.
حسن خرما برحی این است که این خرما را هم در مرحله خارک ، هم رطب و هم در زمان رسیدن خرما می توان به خوبی استفاده کرد و از این خرما حتی بسیاری دیگر از محصولات هم بدست می آید. به دلیل تر بودن خرما توصیه می شود خرما را در مدت زمان طولانی انبارش نکنند و بهتر است محل انبار خرما برحی در سردخانه ها و محیط های بسیار خنک باشد . هر چند زمان رسیدن خرما شرایط نگهداری آن راحت تر می شود و می توان در مدت زمان نسبتا بیشتر در دمای محیط خرما را نگهداری کرد .
خرما برحی در مرداد ماه و اوایل شهریور برداشت می شود و عمدتا بعد از برداشت در جعبه های کارتنی متنوع از ۱ کیلویی تا ۱۰ کیلویی بسته بندی و به فروش می رسد که اخیرا البته در ظروف پلاستیکی استاندارد نیز توسط برخی از شرکت ها بسته بندی این محصول انجام می شود.
بصورت کلی شرایط بسته بندی و فروش این خرما که در سال های قبل به صورت سنتی انجام می شد امروزه با سرمایه گذاری های مناسب به سمت بسته بندی مکانیزه تر و استاندارد پیش رفته است
خارک خرما برحی قند مناسبی دارد و از این خارک استفاده های زیادی در صنعت خوراک و نوشیدنی می شود. خارک آن هر چند کمی گس است ولی به دلیل شیرین بودن کافی قابل مصرف است. خرما برحی مزه شیرینی مناسبی دارد و از مرغوب ترین و بهترین نوع خرما در جهان است و طعمی فوق العاده خوشمزه دارد . وزن هر عدد خرما فرحی حدودا ۸ گرم است که البته این خرما دارای بافت های پر گوشت تر و یا بزرگتر هم هست که همین موضوع و سلامت میوه تشخیص درجه یک و دو این محصول را سبب می شود.
پوست خرما برحی ضخیم است و نسبت گوشت خرما نسبت به هسته خرما حدود ۷٫۷۷ است. هسته تقریبا به گوشت چسبیده است هر چند به راحتی جدا می شود و کلاهک میوه نیز به میوه زیاد نمی چسبد.
خواص خرما برحی
خرما برحی طرفداران زیادی هم در ایران و هم در کشورهای دیگر از جمله کشورهای اروپایی دارد و از ارزشمند ترین خرماهای صادراتی ایران تلقی می شود . این خرما به دلیل اینکه به شرایط آب و هوایی خاص نیاز دارد در همه جا قابل کشت نیست.
منظور اینکه خرما برحی برای پختن و یا رسیدن به هوای بسیار گرم و باد گرم شدید نیاز دارد و به همین دلیل به آن برحی گفته می شود زیرا واژه برحی به معنی باد گرم شدید است. این خرما در اوج گرما می پزد و از بهترین خرماهای مناطق جنوبی است. از خرما برحی برای تولید بسیاری از مواد خوراکی طبیعی هم استفاده می شود و به صورت کلی از مقوی ترین خرما ها است زیرا هم تامین انرژی زیادی دارد و هم میزان مواد معدنی و آهن این نوع خرما بسیار بالا است.
به عنوان مثال از خرما برحی برای تولید حلوا خرما ، خرما ارده ، لواشک خرما ، قند خرما ، الکل صنعتی، انواع کیک و شیرینی محلی ، انواع کلوچه و یا نوشیدنی استفاده می شود. خرما برحی طبع گرم و خشک دارد و برای افرادی که دارای طبع سودایی و سرد هستند بسیار توصیه می شود. روزانه بین ۳ تا ۵ عدد از این خرما می تواند طبع بدن شما را تنظیم کند.
توصیه می شود برای نرم شدن سینه افرادی که سرفه می کنند مقدار ۵۰ گرم از این خرما در ۱۰۰۰ گرم آب پخته شود و روزی دو تا سه استکان از جوشانده این خرما میل شود تا اثر آن را روی نرم شدن و برطرف شدن خشکی سینه ببینید. این شربت البته برای افرادی که دارای مشکلات کلیوی هم هستند بسیار مناسب است و حتی به افرادی که دارای کمر درد و یا درد مفاصل هم هستند توصیه می شود که از این شربت میل کنند.
خرما برحی با ترکیب شنبلیله برای سنگ مثانه بسیار مناسب است. حتی افرادی که دارای مشکلات جنسی هستند توصیه می شود که خرما برحی را با مقداری دارچین در شیر تازه خیس کرده و یا بجوشانید و هر روز ناشتا میل کنند تا مشکلات آنها برطرف شود. بصورت کلی به دلیل طبع گرم این خرما افرادی که دارای مزاج گرم هستند باید در مصرف آن مراقبت کنند.
این خرما منبع فوق العاده ای از آهن است که برای مشکل افراد دارای کم خونی بسیار مناسب است. ضمنا خرما برحی دارای فیبر بسیار زیادی است که برای رفع یبوست و مشکلات گوارشی بسیار کاربردی و مفید است. این خرما دارای ویتامین های گروه B بوده و برای اعصاب و استرس مفید است.